Науковці-хіміки та студенти створили “Космічну абетку”

Науковці та студенти-магістранти кафедри хімії середовища та хімічної освіти факультету природничих наук нашого університету створили мобільний додаток для вивчення теми «Таємниці космосу» у початковій школі. Ідея розробки належить студентам-магістрантам спеціальності «Середня освіта (Природничі науки)» Христині Берладинюк та Дмитру Зорійчуку.

“Ідея полягала в тому, щоби учням початкової школи полегшити сприймання матеріалу з інтегрованого курсу “Я досліджую світ” програми Нової української школи. Наші студенти запропонували поєднати пояснення навчального матеріалу із ігровою формою і зробити “Космічну абетку”. Чому саме зупинилися на цьому? Тому що ми проводили велике опитування, яке показало що дітям цікава тема космосу”, – розповіла наукова керівниця проєкту Лілія Мідак. 

Під час роботи над проєктом створено мобільний додаток LiCo.SolarSystem, який демонструє Сонячну систему у доповненій реальності та допомагає вивчити абетку за допомогою астрономічних понять.

Під керівництвом доцента кафедри хімії середовища та хімічної освіти Лілії Мідак студенти розробили картки-«маркери» доповненої реальності із зображеннями планет Сонячної системи та інших небесних тіл, а також «Космічну абетку».

У розробленій абетці кожна літера алфавіту відповідає певному небесному тілу чи іншому астрономічному поняттю та супроводжується його зображенням. У разі наведення на «маркер» мобільного телефону чи планшету із завантаженим мобільним додатком, малюнок «оживає», на екрані з’являється його 3D-модель, з якою можна проводити певні маніпуляції (обертання, збільшення, перегляд під різними кутами, переріз об’єкта) для кращого усвідомлення його будови.

«Космічна абетка» представлена як у мобільному додатку, так і в друкованих картках, що допоможе вивчити літери та дізнатися цікаві факти про основні об’єкти Сонячної системи та інші небесні тіла.

Для зацікавлення учнів та встановлення якісного контакту з ними у запропонованому мобільному додатку пояснення відбувається від особи віртуального першокласника.

Як зазначають розробники посібника вивчення “Космічної абетки” у запропонованому мобільному додатку допоможе закріпити здобуті знання та, разом з тим, одержати цікаву інформацію про небесні тіла, які є недосяжними та невидимими для дітей, а також здійснити уявну подорож у космос, підготувати проект тему «Таємниці космосу», тощо.

Варто зазначити, що свою розробку студенти-магістранти представили на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт в галузі «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», за що отримали диплом ІІ ступеня.