Аскольд Лозинський презентував у ПНУ свої книги

Сьогодні, 24 жовтня, в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація відразу чотирьох книг видатного політичного та громадського діяча, багаторічного Голови Світового Конгресу Українців, голови Фундації Українського вільного університету Аскольда Лозинського. Книги автора мають назви: «Мрія, слово і чин. Збірник на пошану Володимира Янева», «Бо москалі чужі люде…», «Ukraine: slaying the two-headed eagle» та «Плекав їх біль по втраті України: книга про подружжя Євгена та Марії Лозинських». Присутніми на заході були керівництво університету, викладачі, студенти факультету історії, політології та міжнародних відносини та факультету філології. Модератором зустрічі виступав професор Прикарпатського університету Іван Монолатій.

Із вітальним словом виступив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда: «Вітаю усіх учасників сьогоднішньої нашої зустрічі! Ми маємо велику честь бачити серед нас видатного українця Аскольда Лозинського. Людину з великим українським серцем. Він впродовж всього свого життя формував потужне політичне, інтелектуальне та культурне ядро, яке завжди вирізняло українців. Аскольд Лозинський добре знає Україну, проблеми і переваги нашої держави та зміг донести їх до американських політиків. Радіємо з того, що пан Аскольд допомагає максимально Україні на всіх напрямках, які спрямовані на нашу Перемогу. Дякуємо!».

Ректор нагородив подякою Аскольда Лозинського, зокрема й Фундацію Лозинських за багаторічну співпрацю з університетом, соціальну підтримку та сприяння науковому розвитку студентів ПНУ. Адже Фундація Лозинських (США) надає змогу найкращим студентам ПНУ з малозабезпечених родин протягом 10-ти місяців навчального року одержувати стипендію від Фундації. Також спеціальною стипендією Фундація відзначає кращу магістерську роботу.

«Мій батько родом із Тисмениці Івано-Франківської області. Тому тут наша Батьківщина. Коли грають футбол Америка та Україна, то я завжди вболіваю за Україну. Від часу незалежності був тут двісті разів. По фаху я є юристом та публіцистом, пишу статті для студентів, молоді на історичні та юридичні теми», – зазначив голова Фундації Українського вільного університету Аскольд Лозинський. «Чому я сьогодні тут? Бо хочу американізувати українське студентство. Мені важливо, щоб вони виходили з університету і знали англійську мову та змогли говорити перед усім світом, а російську повністю забували. У книгах, які я сьогодні презентую є про воєнні події та про організацію ООН. Одна присвячена Володимиру Яніву, який обіймав посаду ректора Українського вільного університету. Остання, це на тему моїх батьків та їхніх поколінь, які виростали між двома світовими війнами. В кінці хочу сказати головне, студенти, ви маєте бути найкращим поколінням. Тими, кого плекав біль по втраті України. Для вас ця війна, ваші можливості, знання та енергія мають бути поштовхом до того, щоби завжди була Україна!», – додав автор.

У першому виданні «Бо москалі чужі люде…» зібрано відгуки Аскольда Лозинського на гарячі події, які відбувалися в Україні та світі впродовж 2021-2023 років. Зокрема, опубліковано збірку нарисів, статей і спогадів автора. Війна присутня на кожній сторінці збірки. Лозинський ретельно аналізує злочинне повномасштабне вторгнення росії і жорстокий напад на український народ із грубим порушенням міжнародного права та багатосторонніх і двосторонніх угод. У його статтях фігурують такі питання, як засудження агресії та повна солідарність світу з Україною, багатостороння допомога з боку США та інших країн Заходу у звільненні окупованих земель і готовність відбудувати Україну після повної Перемоги. Нагальним завданням автор вважає: притягнення до відповідальності російських військових злочинців та їхніх спільників, повна компенсація завданих збитків і зруйнованої інфраструктури, возз’єднання розбитих сімей. Аскольд Лозинський закликає вжити додаткових життєво важливих заходів: вилучення РФ з Ради Безпеки ООН і самої ООН, розчленування російської федерації на народи і повну демілітаризацію країни.

Друга книга «Мрія, слово і чин. Збірник на пошану Володимира Янева» (відгуки, рецензії, спогади) вийшла в світ з нагоди 100-ліття Українського вільного університету та 30-ліття відходу у Вічність його багаторічного ректора Володимира Янева – пластуна, громадсько-політичного та релігійного діяча, науковця, публіциста, редактора, педагога, письменника, політвʼязня. Володимир Янів обіймав посаду ректора Українського вільного університету в Мюнхені у 1968-1986 рр., найдовше, як будь-хто з тих, хто очолював інституцію. Він має чималі заслуги перед народом та Україною. Крім праці в УВУ, це літературна (поезії), громадська, релігійна, наукова та педагогічна спадщини.

Третя, англомовна, праця «Ukraine: slaying the two-headed eagle» також містить збірку есеїв, статей і спогадів, в яких автор розглядає актуальні для України проблеми й важливість України в світовому політичному контексті, а також аналізує злочинне повномасштабне вторгнення росії та жорстокий напад на Україну. Автор також наголошує на усвідомленні деяких важливих історичних подій, які слід пам’ятати: голодомор, трагедії Бабиного Яру, масові вбивства мирного населення, як єврейського, українського та інших національностей німцями в окупованому Києві в 1941-1943 рр. Також Аскольд Лозинський вступає в полеміку з кількома авторами щодо необхідності членства України в НАТО.

Четверта книга «Плекав їх біль по втраті України: книга про подружжя Євгена та Марії Лозинських». Містить розвідки і роздуми про ідейність і патріотизм, любов до України і працю для неї, про посвятність, коли кривава жертовність рівняється із щоденною кропіткою працею.

Завершилася презентація автограф-сесією та пам’ятними подарунками, адже автор подарував усім присутнім примірники своїх книг. У свою чергу почесний гість отримав у подарунок від університету фундаментальне видання енциклопедії ЗУНР “Західно-Українська Народна Республіка 1918–1923”.