Партнерство задля розвитку громади

13 січня відбулося підписання угоди про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Вигодською селищною об’єднаною територіальною громадою щодо реалізації державних і регіональних програм освіти в Україні, Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки.

Документ про партнерство підписали ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда та голова Вигодської ОТГ Микола Мацалак.

Також відбулася робоча зустріч з обговорення пропозицій з підготовки фахівцями університету проєктів, які б сприяли розвиткові громади та шляхи їх реалізації. У ній, окрім підписантів угоди, взяли участь народний депутат України Олександр Матусевич, директор Наукового парку «Прикарпатський університет» Роман Бубна, директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського університету, доцентка кафедри фінансів економічного факультету Світлана Кропельницька, фахівчиня АГЕНТІВ ЗМІН, доцентка кафедри фінансів економічного факультету Тетяна Мигович та начальниця відділу фінансів Вигодської селищної ради Людмила Василів.   

«Університет вже має певний  досвід співпраці з ОТГ краю. Симбіоз університету і громади на сьогоднішній день є найбільш оптимальним. З одного боку, ніхто так не знає регіон, як його жителі. З іншого – ми маємо фахівців та досвід грантової роботи, яка дозволить допомагати регіонам розвиватися. Саме вплив на розвиток регіону є одним із пріоритетних напрямів стратегії Прикарпатського університету», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Він також підкреслив важливість підтримки з боку влади, депутатського корпусу ініціатив та проєктів університету, які реалізуються задля блага мешканців краю. Зокрема, подякував Олександру Матусевичу за сприяння та допомогу у вирішенні питань діяльності університету.  

У ході розмови народний депутат України Олександр Матусевич зауважив, що в рамках співпраці Вигодської ОТГ та Прикарпатського університету варто звернути особливу увагу на підготовку та реалізацію проєктів у таких напрямах, як сільський  та рекреаційний туризм.

«Це дуже добра ініціатива Прикарпатського університету допомагати громадам. Потреба в розвитку інфраструктури, в рекреації існує і сьогодні. Дуже добре, що громадою опікуються спеціалісти. Ми знаємо, що таке написати проєкт. І громаді, і депутатському корпусові, виконавчому комітетові громади варто скористатися допомогою Прикарпатського університету і реалізовувати все більше проєктів,  вишукувати кошти для їх співфінансування», – зазначив нардеп.

Директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського університету, доцентка кафедри фінансів економічного факультету Світлана Кропельницька запропонувала на даному етапі співпраці розпочати втілення проєкту веломаршрутів, який розробили студенти-економісти. Вона також зауважила, що нині на різних спеціальностях в ПНУ навчається більше 60-ти студентів, які проживають на території ОТГ Долинщини.  

« Участь студентів у житті громади – це добра практика. Адже є можливість готувати фахівців для своєї громади. Молоді люди переконані, що їх ідеї відрізняються від бачення старшого покоління і вони хочуть, щоб в громаді було втілено те, з чим їм далі жити. Молоде покоління дивиться далекоглядніше, але звичайно їм потрібен досвід, щоб скорегувати свої кроки і поставити в компетентні рамки. Це – поєднання молодіжної ідеї з досвідом», – зазначила Світлана Кропельницька.

  • Підписання угоди з Вигодською ОТГ