Історія успіху АГЕНТІВ ЗМІН лише починається

8 лютого відбулася зустріч-презентація результатів діяльності Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського національного університету за підсумками його проєктної реалізації у 2018-2020 рр.. Зазначимо, що фінансування проєкту здійснювалося за кошти секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу. «АГЕНТИ ЗМІН» були єдиними переможцями з Івано-Франківської області у першому конкурсі проектів регіонального розвитку, що був проведений Міністерством розвитку громад і територій України.

Захід проходив у приміщенні офісу АГЕНТІВ ЗМІН. У ньому взяли участь, зокрема, ректор Прикарпатського університету, професор Ігор Цепенда, проректорка з наукової роботи університету, професорка Валентина Якубів, директор Наукового парку «Прикарпатський університет» Роман Бубна, директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського національного університету, керівниця проєкту, доцентка кафедри фінансів економічного факультету ПНУ Світлана Кропельницька та команда фахівців – тренерів/консультантів Центру, голова Постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Івано-Франківської обласної ради Назарій Іванів, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, професорка кафедри корпоративних фінансів і контролінгу Київського національного університету імені Вадима Гетьмана Тетяна Майорова, представники Івано-Франківської обласної та міської рад, викладачі та студенти кафедри фінансів економічного факультету ПНУ. У форматі онлайн до зустрічі приєдналися керівник експертної групи з питань розвитку інновацій Міністерства освіти і науки України Ігор Таранов, координатор Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ Олександр Дудка, партнери проєкту, колеги з інших університетів України, студенти, представники громад області, інші зацікавлені у проєктній діяльності особи. 

«Проєкт регіонального розвитку «Створення проєктно-освітнього центру розвитку інновацій та інвестицій в регіоні» в рамках програми секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу, виконавцем якого виступив Прикарпатський університет, за три роки діяльності став успішним. І не лише в тому , що підготував чимало фахівців,  але, саме головне – реалізовано низку нових проєктів на допомогу розвитку ОТГ, зокрема, та регіону, загалом»,  –  зазначив у вітальному слові ректор Ігор Цепенда.  

Наразі, за словами Ігоря Євгеновича, активна стадія реалізації проєкту офіційно завершена. Проте, університет в рамках діяльності АГЕНТІВ ЗМІН продовжує співпрацювати та укладати нові угоди з територіальними громадами Івано-Франківщини. Адже, як свідчить практика, сьогодні ОТГ потребують допомоги фахівців, зокрема, щодо організації та проведення роботи з проєктного менеджменту, потребують допомоги з розробки самих проєктів, з розробки інвестиційних паспортів. У цьому плані фахівці Прикарпатського університету, зокрема, Центру «АГЕНТИ ЗМІН» готові долучатися і надалі.

Слід також зауважити, що важливим інструментом для роботи не тільки АГЕНТІВ ЗМІН, але й всього університету став «запуск онлайн платформи pu.webex.com на основі програмного продукту Cisco Collaboration Flex Plan, що дозволяє проводити онлайн заходи для всіх зацікавлених осіб в режимі телеконференцій за технологією Webex. Коли ми її запускали, то навіть не здогадувалися, що попереду на нас очікують часи пандемії і щоденний режим телеконференцій стане нормою життя».

Привітали команду проєкту як очно, так і онлайн. З вітальним словом також виступили, зокрема, керівник експертної групи з питань розвитку інновацій Міністерства освіти і науки України Ігор Таранов, координатор Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ Олександр Дудка, директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, професорка кафедри корпоративних фінансів і контролінгу Київського національного університету імені Вадима Гетьмана» Тетяна Майорова, голова Постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Івано-Франківської обласної ради Назарій Іванів, завідувач кафедри фінансів економічного факультету Омелян Левандівський, професорка кафедри фінансів економічного факультету Ірина Ткачук, директорка Отинійського ліцею Коломийського району Наталія Гринів. У своїх виступах вони відзначили важливість створення та функціонування в регіоні такої освітньої інституції як “АГЕНТИ ЗМІН” і побажали команді фахівців успішної реалізації нових проєктів.  

«За три роки реалізації проєкту, – зазначила під час доповіді-презентації директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Світлана Кропельницька, – було проведено низку заходів – тренінги, вебінари, воркшопи . Розпочиналося все з підвищення компетенцій самих АГЕНТІВ ЗМІН, тобто, нашої команди, яка втілювала і втілює всі задуми, які ми планували на початку і навіть більше. Згодом  наші фахівці почали включатися в різні проєкти як співрозробники, як співавтори проєктів, допомагати на етапі супроводу різних проєктів розвитку».

Світлана Кропельницька також підкреслила важливість залучення до проєкту студентів різних спеціальностей університету, зокрема, працювали активно зі студентами економічного факультету спеціальності  «Фінанси, банківська справа та страхування». Центр «АГЕНТИ ЗМІН» став для майбутніх фахівців базою практики. Керівниця проєкту також назвала перші успішні студентські проєкти. Зокрема, з розвитку Витвицької ОТГ щодо створення кемпінгового наметового містечка «Байки Бойка». Ідея належить студентам Андрієві Сікану і Юрієві Гулею.  Молоді люди зараз спільно з громадою втілюють свою ідею. За час проєкту успішною була співпраця також зі студентами-майбутніми психологами, що втілювали свої ідеї за менторської підтримки фахівців Центру. 

Серед інших успішних проєктів АГЕНТІВ ЗМІН є і такі, що пов’язані, зокрема, з транскордонним співробітництвом – Польща-Білорусь-Україна. Також фахівці Центру долучилися до  розробки створення платформи розвитку Карпатського регіону, зокрема, це стосується Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського університету, що на горі Піп Іван. Проєктну розробку АГЕНТІВ ЗМІН включено до понад сотні пріоритетних проєктних пропозицій, які  визначено Урядом як пріоритетні для фінансування у 2021-2023 рр.

У рамках програми заходу команда АГЕНТІВ ЗМІН також презентувала інтерактивний посібник «Керівництво з управління проєктами розвитку».

«Це систематизоване видання, яке видане на основі всіх напрацювань фахівців проєкту, на основі досвіду, на основі експертної роботи, консультацій з проєктного менеджменту, тренінгів і стажувань, які пройшли АГЕНТИ ЗМІН», – акцентувала увагу під час презентації Світлана Кропельницька.

Рецензентка видання, проректорка з наукової роботи університету, професорка Валентина Якубів підкреслила важливість і практичну цінність посібника.  

“Це непересічне видання. Інтерактивний навчальний посібник цікавий і корисний для тих, хто вже має досвід в написанні грантових проєктів і для тих, хто хоче  їх створити. Він цікавий тим, що автори долучили свій практичний досвід, який отримали в процесі підготовки та реалізації своїх проєктів. Посібник є доброю настільною книгою для тих, хто реалізує різні проєкти”, – зазначила Валентина Якубів.

На завершення заходу ректор університету Ігор Цепенда та керівниця проєкту Світлана Кропельницька вручили Подяки учасникам команди «АГЕНТИ ЗМІН», партнерам, експертам та волонтерам проєкту. 

  • АГЕНТИ ЗМІН. Три роки діяльності