Ректор на Європейському конгресі самоврядування взяв участь у дискусії «Війна і що далі?»

6-7 березня у Міколайках (Республіка Польща) відбувся VII Європейський конгрес органів місцевого самоврядування. У його роботі взяв участь ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, адже однією із стратегічних місій університету є вплив на розвиток регіону, а Європейський конгрес органів місцевого самоврядування – це відомий майданчик для обміну думками та місце зустрічі лідерів місцевого самоврядування, регіональних еліт та представників державної адміністрації, неурядових організацій та бізнесу.

Україна була представлена на цьому конгресі великою делегацією, в яку увійшли народні депутати України, керівники органів місцевого самоврядування, фахівці з економічних та політичних питань, питань освіти та авторитетні експерти. Адже багатостороннє і пряме співробітництво європейських регіонів і міст у соціально-економічній сфері за останні роки розвинулося до рівня, який має значний вплив на політику й економіку не лише окремих країн, а й усього континенту.

У другий день форуму ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда взяв участь у дискусійній панелі «Війна і що далі?». Розмову модерував голова Програмної ради Економічного форуму, керівник Інституту Східноєвропейських досліджень Зигмунт Бердиховський, разом з яким напередодні ректор вручав престижну премію «Спільна справа» у номінації «Людина» Державному секретарю Міністерства внутрішніх справ та адміністрації, урядовому уповноваженому у справах біженців війни з України пану Павлу Шефернакеру.

Під час дискусії панелісти, зокрема, Яцек Ключковський, колишній Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні, член Ради польсько-українського форуму партнерства та Вальдемар Скшипчак, генерал-лейтенант у відставці (2006-2009 році командував Сухопутними військами Республіки Польща) розмірковували над тим, які існують реальні загрози війни, що триває, і як їм запобігти.

На запитання модератора щодо можливості мирних переговорів з російським агресором ректор відповів, що керівництво держави, політичні сили і українське суспільство єдині у своїй позиції: «Перемовини можуть розпочатися тільки після повного виведення російських військ на кордони України станом на лютий 2014 року та відшкодування втрат та збитків тощо».