Презентація книги “Нереабілітована пам’ять”

Koлектив науковців нашого університету – Сергій Адамович, Роман Кобильник та Лілія Щербін – презентував сьогодні науково-популярне видання «Нереабілітована пам`ять». Про героїв, колаборантів і вбивців – все в одній книзі. Автори видання, на основі архівних матеріалів, провели дослідження трагічних сторінок історії Західної України 40-50-х рр. XX ст. Йдеться про долі людей, які потрапили в жорна нацистського та більшовицького тоталітарних режимів. Науковці опрацювали тисячу архівних справ, намагаючись донести до пересічного читача не лише героїзм, а й трагедію людей, які не змогли протистояти системі.

“Книга є результатом роботи в архівах СБУ, також описуються свідчення очевидців. Ця книга розкриває обличчя наших “визволителів”. Кожна історія є особлива”, – зазначив під час презентації співавтор видання Сергій Адамович.

Роман Кобильник, один із авторів, розповів про те, що робота над книгою була складною. “Треба було опрацювати великий масив архівів, це цікава і скрупульозна праця. Для того, щоб знати долю людини, потрібно було прочитати всю справу. Книга про те, що кожен учасник таких подій є героєм, бо герой не лише той, хто воює, йдеться також про всіх людей, які допомагали”, – сказав науковець.

Ректор університету Ігор Цепенда високо оцінив працю колег і відзначив, що видання колективу науковців є яскравим підтвердженням тяглості історичної школи Прикарпатського університету, яка є провідною в Україні в питанні досліджень історії національно-визвольного руху.

Автори видання зазначили, що сподіваються продовжити роботу, адже в архівах є ще близько 6 000 неопрацьованих справ тих часів.