Прикарпатський університет став переможцем грантового конкурсу в рамках міжнародного проєкту “UK-Ukraine Twinning Initiative”

Проєкт під назвою «Підготовка ґрунту для реконструкції – знезараження ґрунту в Україні, еко-підприємництво та екологічна журналістика» буде профінансовано у розмірі 131 000 фунтів стерлінгів від Universities UK International (UUK).

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника разом з Університетом Східної Англії працюватимуть разом, щоб спільно досліджувати відновлення ґрунту та води, стимулювати розвиток еко-стартапів в Україні та підвищувати усвідомлення глобального впливу війни через журналістику.

Проєктом керуватимуть співкоординатори проєкту Ірина Григорук, доцент кафедри управління та бізнес-адміністрування, начальник науково-дослідної частини Прикарпатського національного університету, та Матіас Нойман, професор сучасної історії та керівник Школи історії Університету Східної Англії.

Побратимські відносини між Університетом Східної Англії та Прикарпатським національним університетом розпочалися влітку 2022 року. Після перших зустрічей між представниками двох університетів було визначено вибірку спільних дослідницьких кластерів, які забезпечили основу для спільного дослідницького симпозіуму в грудні 2022 року, в якому взяли участь 137 науковців.

Професор Нойманн, який також є президентом Британської асоціації слов’янських та східноєвропейських досліджень, зазначає: “Це захоплююча подія, особливо з точки зору вивчення впливу конфлікту на воду та ґрунт, що є сферою, яка вимагає спільної роботи в різних галузях знань і може залучити значну дослідницьку силу обох університетів. Ми з нетерпінням чекаємо можливості вітати наших українських колег у Норвічі та показати їм усе, що може запропонувати університет і місто”.

Під час онлайн зустрічі з нагоди обговорення концепції реалізації даного проєкту перший проректор Прикарпатського університету Валентина Якубів розповіла: «Для нашого університету надзвичайно важливо будувати нові потужні партнерські відносини, вивчати кращий досвід, зокрема Університету Східної Англії, створювати спільні наукові групи, адже це запорука перебудови системи освіти і науки в Україні на етапі післявоєнне відновлення. Дякую Університету Східної Англії за підтримку в такий важкий для нашої країни час».

За словами Ірини Григорук – співкоординатора даного проєкту: «Співпраця з Університетом Східної Англії дасть дослідникам та інноваторам Прикарпатського університету доступ до досвіду та знань світового рівня, зокрема дозволяючи їм більш ефективно розвивати свої стартапи. Цей грант допоможе налагодити зв’язки між нашими дослідниками, сприяючи зміцненню утворенню мережі контактів. Це дуже важливо для нашого університету під час воєнного та післявоєнного відновлення».

Важливою опорою партнерських відносин є розбудова потенціалу, підготовка наступного покоління українців до відновлення своєї країни шляхом обміну знаннями та наукової співпраці.

Проєкт має на меті досягти цього за допомогою трьох різних, але взаємопов’язаних заходів.

1. Нові матеріали для зниження ризику забруднення: від наукових інновацій до впровадження

2. Менторство еко-інноваційних стартапів ПНУ

3. Цифровий сторітелінг/журналістика Ми цінуємо нашу співпрацю з Cormack Consultancy Group, яка в рамках ініціативи Twinning сприяла початку нашої співпраці з UEA.