Лекція професора Вроцлавського університету Лариси Лещенко для студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

16 лютого в рамках реалізації Угоди про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Вроцлавським університетом з лекцією для студентів спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» виступила професор партнерського ВУЗ, завідувач кафедри східних досліджень Лариса Лещенко. Саме професор Лещенко у 2018 р., будучи заступником директора Інституту міжнародних відносин, виступила співініціатором та координатором з боку Вроцлавського університету у питанні підписання угоди про співпрацю між університетами.

В наступні роки працівники кафедри міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Інституту міжнародних відносин Вроцлавського університету організовували спільні наукові заходи, брали участь у конференціях, які проводилися на базі партнерських ВУЗ, мали спільні публікації тощо.

Тема гостьової лекції, яка відбувалася в режимі онлайн, «Агресія як фактор російської зовнішньої політики щодо посттоталітарних країн».

В ході виступу професор Лещенко наголосила, що для російської дипломатії характерною є широка практика використання конфліктів на території колишніх радянських республік для збереження їх в сфері впливу офіційної Москви. Відповідні кроки професор Лещенко ілюструвала на прикладі конфліктів на території Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови. Окремо було виокремлено ситуацію з двома війнами в Чечні. На завершення професор Лещенко висловила переконання, що агресивна політика керівництва Кремля, яку вона зараз реалізує на території в Україні, призведе до розпаду російської держави, що стане логічним продовженням дезінтеграційних процесів на посттоталітарному просторі, започаткованих на рубежі 80-90-х рр. ХХ ст.